انواع بلوک سیمانی
بلوک سیمانی در درجه اول به عنوان مصالح ساختمانی در ساخت دیوارها استفاده می شود. بلوک سیمانی یکی از چندین محصول سیمان پیش ساخته مورد استفاده در ساختمان است. اصطلاح پیش ساخته به این واقعیت اشاره دارد که بلوک ها قبل از اینکه به محل کار آورده کاملا آماده می شوند. اکثر بلوک های سیمانی دارای یک یا چند حفره توخالی هستند و کناره های آنها ممکن است صاف یا طرح دار باشد. در هنگام استفاده، بلوک های سیمانی یکی یکی روی هم چیده می شوند و با ملات بتن تازه در کنار هم نگه داشته می شوند تا طول و ارتفاع مورد نظر دیوار را تشکیل دهند.
بتنی که معمولاً برای ساخت بلوک های سیمانی، استفاده می شود. مخلوطی از پودر سیمان ، آب، ماسه و شن است. این یک بلوک خاکستری روشن با بافت سطحی ظریف و مقاومت فشاری بالا ایجاد می کند. یک بلوک سیمان معمولی 17.2-19.5 کیلوگرم وزن دارد. به طور کلی مخلوط بتن مورد استفاده برای بلوک دارای درصد شن و ماسه بیشتر و درصد شن و آب کمتری نسبت به مخلوط بتن مورد استفاده برای اهداف عمومی ساختمانی است. این یک مخلوط بسیار خشک و سفت تولید می کند که وقتی از قالب بلوک خارج می شود شکل خود را حفظ می کند.
بلوک سیدر
اگر به جای شن و ماسه از زغال سنگ دانه بندی شده یا خاکسترهای آتشفشانی استفاده شود، بلوک حاصل معمولاً بلوک خاکستر یا سیدر نامیده می شود. این یک بلوک خاکستری تیره با بافت سطحی متوسط تا درشت، استحکام خوب، خواص خاموش کنندگی صدا خوب و ارزش عایق حرارتی بالاتر نسبت به بلوک سیمان ایجاد می کند. یک بلوک سیدر معمولی 11.8-15.0 کیلوگرم وزن دارد.
بلوک سیمانی سبک
بلوک های سیمان سبک با جایگزینی شن و ماسه با خاک رس منبسط شده، شیل یا تخته سنگ ساخته می شوند. خاک رس منبسط شده، شیل و تخته سنگ با خرد کردن مواد خام و حرارت دادن آنها تا حدود 2000 درجه فارنهایت (1093 درجه سانتیگراد) تولید می شوند. در این دما، به دلیل تولید سریع گازهای ناشی از احتراق مقادیر کمی از مواد آلی محبوس شده در داخل، مواد پف میکنند. یک بلوک سبک معمولی 10.0-12.7 کیلوگرم وزن دارد و برای ساخت دیوارها و پارتیشن های غیر باربر استفاده می شود. از سرباره کوره بلند منبسط شده و همچنین مواد طبیعی آتشفشانی مانند پوکه و اسکوریا برای ساخت بلوک های سبک استفاده می شود.
علاوه بر اجزای اصلی، مخلوط بتن مورد استفاده برای ساخت بلوک همچنین ممکن است حاوی مواد شیمیایی مختلفی به نام مواد افزودنی برای تغییر زمان پخت، افزایش مقاومت فشاری یا بهبود کارایی باشد. این مخلوط ممکن است دارای رنگدانههایی باشد تا به بلوکها رنگی یکنواخت بدهد، یا سطح بلوکها ممکن است با لعاب پختهای پوشانده شود تا جلوهای تزیینی ایجاد کند یا محافظت در برابر حملات شیمیایی ایجاد کند. لعاب ها معمولاً با چسب رزینی ترموست، ماسه سیلیسی و رنگدانه های رنگی ساخته می شوند.
طرح شکل ها و اندازه های بلوک سیمانی
رایج ترین بلوک های سیمان برای اطمینان از ساخت یکنواخت ساختمان استاندارد شده است. رایج ترین اندازه بلوک در ایالات متحده به عنوان بلوک 8 در 8 در 16 نامیده می شود، با اندازه های اسمی 8 اینچ (20.3 سانتی متر) ارتفاع در 8 اینچ (20.3 سانتی متر) عمق در 16 اینچ (40.6). سانتی متر) عرض این اندازه گیری اسمی شامل فضایی برای یک مهره ملات می شود و خود بلوک در واقع 7.63 اینچ (19.4 سانتی متر) ارتفاع، 7.63 اینچ (19.4 سانتی متر) عمق و 15.63 اینچ (38.8 سانتی متر) عرض دارد.
بسیاری از تولیدکنندگان بلوک های مترقی، برای دستیابی به جلوه های بصری منحصر به فرد یا ارائه ویژگی های ساختاری مطلوب برای کاربردهای تخصصی، تغییراتی در بلوک اصلی ارائه می دهند. به عنوان مثال، یک تولید کننده بلوکی را ارائه می دهد که به طور خاص برای مقاومت در برابر نشت آب از دیوارهای بیرونی طراحی شده است. این بلوک دارای یک ماده افزودنی آب گریز برای کاهش جذب و نفوذپذیری بتن، یک لبه فوقانی اریب برای خروج آب از محل اتصال افقی ملات، و یک سری شیارها و کانال های داخلی برای هدایت جریان هر گونه نشتی ناشی از ترک است.
هنگامی که تولیدکنندگان یک بلوک جدید را طراحی می کنند، نه تنها باید شکل مورد نظر، بلکه فرآیند ساخت مورد نیاز برای ساخت آن شکل را نیز در نظر بگیرند.
قالب های بتن بلوک یا مراحل اضافی در فرآیند قالب گیری ممکن است تولید را کند کرده و منجر به افزایش هزینه ها شود. در برخی موارد، این افزایش هزینه ها ممکن است مزایای طراحی جدید را تحت تاثیر قرار داده و بلوک را بیش از حد گران کند.
روش تولید بلوک سیمانی
روش سنتی
در این روش بتن و مواد افزودنی را در قالب ریخته و پس از گذشت زمان مقرر که گیرش بلوک صورت میگیرد آن را از قالب خارج میکنیم. استفاده از مواد افزودنی، روان کننده، ضد یخ بتن و حبابساز موجب افزایش و طول عمر بلوک میشود. همچنین میتوان برای افزایش دوام در این روش میزان آب را به نسبت سیمان پایین آورد.
روش قالب درجا یا ویبرهای نمونهای از روش سنتی به شمار میرود. در این روش بتن به صورت دستی در قالبها ریخته شده و پس از قرار گرفتن بر روی نوار نقاله میز ویبره منتقل میشود. مدت زمانی که ویبره بر بلوکها اعمال میشود میبایست به گونهای باشد که آب بتن روی قالب را نپوشاند زیرا این امر موجب کاهش مقاوت و دوام بلوک سیمانی میشود.
روش پرسی
روش پرسی خود به دو روش پرس خشک و پرس تر تقسیم میشود:
روش پرس خشک
در روش پرس خشک دستگاه به صورت دو لایهای عمل میکند که یکی از این لایهها زیره و دیگری رویه نام دارد. میتوان بلوکها را به صورت یک لایه نیز تولید کرد اما تولید بلوک دو لایه مقرون به صرفهتر میباشد. ابتدا لایه زیر هدر قالب ریخته شده و فشار ۱۰ تنی کوتاهی بر آن اعمال میشود. سپس لایه رویه در قالب ریخته شده و فشار ۱۰ تنی و ویبره به مدت طولانی بر روی بلوک سیمانی اعمال میشود. در این روش میزان آب، اختلاط و زمان ویبره و پرس کمتر است و این امر موجب میشود بلوک سطح یکپارچهای نداشته باشد. بنابراین مقاومت این نوع بلوکها در سرما کاهش مییابد.
از مزایای این روش میتوان به تولید انبوه این بلوکهای سیمانی به صورت همزمان و صرفهجویی در مصرف رنگ اشاره کرد. برای رنگ کردن این بلوکها تنها کافیست که رنگ را به لایه رویه اضافه کنید تا در آینده نیازی به رنگ کردن بلوکها نباشد.
روش پرس تر در تولید بلوک سیمانی
روش پرس تر نسبت به سایر روشهای دیگر ساخت بلوک سیمانی، مناسبترین روش به شمار میرود. بتن میبایست با اسلامپ ریزشی در قالب ریخته شود. و سپس پرس شود، بهتر است فشار پرس ۵۰۰ تن باشد، همزمان در قسمت وکیوم دستگاه ۷۰ درصد از آب بتن کشیده میشود و از قالب خارج میشود. ریزشی بودن اسلامپ موجب میشود دوغابی سطح بلوک سیمانی را بپوشاند. این دوغاب موجب استقامت بتن در سرما و پوشیده شدن فرج ها در بلوک شود. بلوکهای تر را میتوان به عنوان مقاومترین بلوک شناخت.
از مزایای بلوکهای سیمانی که به روش پرس تر ساخته میشوند میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
• ظاهر بسیار صاف و یکنواخت بدون هیچگونه خلل و فرج
• دوام و استقامت بالا به خصوص در نواحی سرد سیر
• کیفیت بالای آنها
• دارا بودن تمامی استانداردها برای بلوکهای سیمانی
• مقاومت در برابر سایش
• جذب آب بسیار پایین
• مقاومت بالا در برابر نفوذ یون کلر و حملات سولفاتی
• مقاومت در برابر ضربه و فشار
مقاله پیشنهادی تاریخچه بلوک سیمانی